Nieuws
 • 14-04-2016 “VAL D’AKRAGAS” ...
 • 14-04-2016 Folklore Ensemb ...
 • 14-04-2016 Folk Dance Ense ...
 •  
   
  een realisatie in
  samenwerking met:

   
   
  dierooselaer.be  
  Polen - 'Lublin'
  Zespól Piesni i Tanca 'LUBLIN'
  Zespól Piesni i Tanca 'LUBLIN'
  Polen
  Folk Song & Dance Company “Lublin” is werkelijk een topensemble. Tijdens de 24e editie hebben ze dat overduidelijk bewezen. Normaal gezien nodigen we geen groepen uit die tijdens de vorige editie te gast waren. Maar voor “Lublin” maken we zeer graag een uitzondering. “Lublin” was zeer geliefd tijdens de vorige Wereldfokloreade, ze hebben hun plaats op de jubileumeditie absoluut verdiend.

  In 1948 werd in Lublin het “Teatr Mlodego Widza” opgericht. Na de tweede wereldoorlog was dit één van de eerste groepen die volkskunst in zijn repertoire opnam. Dit was de voorloper van wat nu uitgegroeid is tot Folk Song and Dance Company “Lublin”.

  De impact op nationale en internationale schaal van deze muziek- en dansacademie is werkelijk fenomenaal. Tot op heden maakten reeds meer dan 40.000 leden deel uit van deze academie. Dit zijn mensen die nu het hart vormen van de Poolse samenleving en die gepassioneerd blijven door folklore.

  Van kindsbeen af worden de leden opgeleid. De dansers besteden een groot deel van hun jeugdjaren aan het ensemble. Dansen, zingen en muziek spelen is een bron van plezier alhoewel de opleidingen en trainingen zeer intensief zijn. Want de leden worden gevormd door professionele choreografen en muzikanten. Momenteel telt de academie meer dan 500 leden, verdeeld in 16 leeftijdscategorieën, van 5 tot 25 jaar.

  Dit ensemble fungeert als cultureel ambassadeur van Polen en bracht de Poolse folklore al naar alle continenten. Zij waren enkele weken geleden nog te gast op enkele festivals in Zuid-Amerika.

  Mocht u het vorig festival gemist hebben, dit is uw kans om deze topgroep te bewonderen. “Lublin” zakt af naar Oostrozebeke met 20 dansers en 7 muzikanten. Exclusief voor de jubileumeditie van de Wereldfolkloreade.

  In het oosten van Polen ligt Lublin, de hoofdstad van de regio Lubelskie. In het totaal zijn er in Polen zestien regio’s of woiwodschappen. Lublin is de grootste stad ten oosten van de Wisla, de grootste rivier van Polen. Lublin ligt 150 km ten zuidoosten van de Poolse hoofdstad Warschau.