Nieuws
 • 14-04-2016 “VAL D’AKRAGAS” ...
 • 14-04-2016 Folklore Ensemb ...
 • 14-04-2016 Folk Dance Ense ...
 •  
   
  een realisatie in
  samenwerking met:

   
   
  dierooselaer.be  
  Litouwen
  “Rasa” LKKA tautiniu sokiu ansamblis
  “Rasa” LKKA tautiniu sokiu ansamblis
  Kaunas - Litouwen

  Litouwen is het grootste land van de Baltische staten. Niettegenstaande dit land al tot de Europese Unie behoort sinds 2004, is deze cultuur voor de gemiddelde Europeaan tamelijk onbekend gebleven. Ook voor de Wereldfolkloreade is Litouwen tot op heden een onbeschreven blad. Het werd dan ook hoog tijd om daar verandering in te brengen.

  Wij presenteren u het volkskunstensemble “Rasa” uit Kaunas. Dit ensemble werd gesticht in november 1967 en was daarmee één van de eerste folkloregroepen in Litouwen. Dit gekende ensemble stond o.a. op festivals in Viëtnam en Zuid-Korea. Een delegatie van “Rasa” was reeds te gast op de viering van 45 jaar “Die Rooselaer” en komt voor de eerste keer naar België en dit exclusief voor de 23e Wereldfolkloreade.

  Op de melodieuze tonen van het orkest worden zeer elegante dansen ten tonele gebracht. Deze dansen zijn zeer authentiek en zijn rijk aan vorm en kleur. Door de eeuwen heen werden er door Litouwse muzikanten verschillende typische muziekinstrumenten ontwikkeld en gebouwd. Deze instrumenten zijn vandaag nog altijd zeer populair bij Litouwse volksorkesten en zorgen voor een specifiek geluid.

  Kaunas is de tweede stad van Litouwen, na Vilnius. Kaunas vervulde in het Interbellum de functie van hoofdstad, aangezien Vilnius toen tot Polen behoorde.